Biografie

NUALA McKENNA (*1993)

‘Welche Klangfarben sie aus dem Cello herausholt, welche Extreme sie zu gestalten vermag, das ist nicht ganz von dieser Welt…McKenna verführt zum Zuhören’

[Georg Rüdiger, Fono Forum]

NUALA McKENNA (*1993)

‘“Verbluffend, dit spel. Er spreekt zoveel technische zekerheid en expressieve finesse uit dat ik aan mijn stoel gekluisterd zat.”’

[Aart van der Waal, Opus Klassiek]

NUALA McKENNA (*1993)

‘Nuala McKenna has an immense ability to tell a story and brings back the folk music to Bach.. she is intelligent and performs a strong program…’

[Jury Dutch Classical Talent]

De Duits-Ierse celliste Nuala McKenna (*1993) groeide op in een muziekale familie en begon op haar vierde onder leiding van haar vader piano te spelen en ontving vervolgens op haar achtste de eerste cellolessen. Slechts vier jaar later wordt zij toegelaten aan het conservatorium van Lubeck in de cello klas van Prof. Ulf Tischbirek.

Zij vervolgde haar studie bij Jean-Guihen Queyras in Freiburg en later bij Ivan Monighetti in Basel waar zij haar Bachelor Diploma met onderscheiding behaalde.
Na het afsluiten van het Masterdiploma in 2018 studeert Nuala op dit moment in de solistenklas bij Prof. Conradin Brotbek aan de Hochschule fur Musik und Darstellende Kunst in Stuttgart.

Verdere inspiratie en ervaring deed ze op bij masterclasses van gerenomeerde musici zoals o.a. als Frans Helmerson, Miklos Perenyi, Steven Isserlis, Truls Mørk, Philippe Muller, Gabor Tacaks-Nagy, Ferenc Rados en Troels Svane.

Sinds 2012 is Nuala lid en tevens solocelliste van het Balthasar-Neumann-Ensemble onder leiding van Thomas Hengelbrock. Hier ontdekte ze haar passie voor authentiek historische uitvoering en het spelen op darmsnaren. In het seizoen 2013/14 speelde ze als academiste bij het Koninklijk Concertgebouworkest in Amsterdam. Daarna voltooide ze een tweejarige academie in de Deutsche Kammerphilharmonie Bremen onder leiding van Paavo Järvi. In maart 2019 is Nuala begonnen aan haar nieuwe functie als solocelliste in de Deutsche Kammerphilharmonie Bremen.
Als finaliste van het Dutch Classical Talent speelde Nuala een concerttournee met een solo programma in alle grote zalen van Nederland gedurende het seizoen 2018/19.

Ze nam deel aan verschillende internationale festivals zoals het Verbier Festival, Internationaal Bach Festival Gran Canaria, Schwetzinger Festspiele en het Podium Festival Esslingen. In Nederland trad ze op op het Grachtenfestival, ‘Klassifest’, ‘Wonderfeel Festival’ en de Cellobiennale Amsterdam. Ze is artistiek leider van haar eigen festival ‘Musikfest Kahleby’, opgericht in de zomer van 2016.

Ze speelde kamermuziek met artiesten als Maria Joao Pires, het Talich Kwartet, Boris Garlitsky, Augustin Dumay, Miguel da Silva, Olli Mustonen, Axel Strauss en Jean-Guihen Queyras en trad op als solist met het Göttinger Sinfonieorchester, Kammerorchester Kiel en het Kammerorchester Schleswig.

Nuala is bekroond met een Diapason D’Or, de meest prestigieuze Franse muziek magazine award evenals de ‘Les Clefs Resmusica’ award voor haar in maart 2021 nieuw uitgebrachte debuut-cd met werken voor cello solo uit de 20e eeuw.

Als laureate bij het ‘Wettbewerb des Instrumentenfond der Deutschen Stiftung Musikleben’ speeld Nuala nu bijna elf jaar op een cello met het label ‘Joseph Guarnerius, uit de 2e helft 18de eeuw’.

This is a unique website which will require a more modern browser to work!

Please upgrade today!

Share